Motorische ontwikkeling: baby, dreumes, peuter, kleuter, schoolkind

Last update:
motorische ontwikkeling baby, peuter en kleuter

Motorische ontwikkeling: baby, dreumes, peuter, kleuter, schoolkind

Kinderen willen zich ontwikkelen. Je kent het wel. Als baby’s eenmaal kunnen zitten, willen ze kruipen en als ze kunnen kruipen, willen ze staan en als ze kunnen staan, willen ze lopen. Zo ontwikkelt de grove motorische ontwikkeling deels vanzelf, als we tenminste onze kinderen de gelegenheid bieden om zich te ontwikkelen. We moeten ze de ruimte geven en de mogelijkheden om zich te ontwikkelen ook op motorisch gebied. Met de ruimte bedoel ik letterlijk de omgeving, waarin ze zich kunnen bewegen en ontwikkelen.

Grove motoriek betekenis

De motoriek is het vermogen om te bewegen. De motoriek wordt verdeeld in grove en fijne motoriek. Onder grove motoriek valt het lopen, klimmen, hinkelen, op 1 been staan, ballen, evenwicht, enzovoort.

Als we onze kinderen voldoende gelegenheid geven en stimuleren om te bewegen, zal de ontwikkeling van grove motoriek zonder problemen verlopen. Soms echter hebben kinderen een vertraagde ontwikkeling van de grove motoriek. We zullen deze kinderen extra moeten laten oefenen, uitdagen en stimuleren door bijvoorbeeld uitdagend speelgoed aan te bieden.

Tabel: Wat kan een kind op welke leeftijd?

Om te zien welke ontwikkeling ongeveer hoort bij welke leeftijd heb ik onderstaande tabel voor je gemaakt. Je begrijpt dat deze ontwikkelingen kunnen verschillen. Als je hierover zorgen maakt, ga dan met je kindje een keer extra langs het consultatiebureau.

Baby 6 maand

Vanuit het tijgeren gaan de meeste kinderen kruipen. Aan het einde van deze periode zal je kind het kruipen goed onder de knie hebben en uitgedaagd worden om zich op te trekken. Leg uitnodigend speelgoed op een stoel, zodat hij uitgedaagd wordt om zich op te trekken.

 Let op dat hij nu bij dingen kan waar hij eerst niet bij kon. Pas op, want het gaan zitten is vaak moeilijker dan het gaan staan.

Baby 10/12 maand

De baby loopt nu van stoel naar stoel. Hij pakt zich over, of loopt zelfs af en toe een stapje los. Hij leert door vallen en opstaan. Rond de eerste verjaardag kunnen de meeste kinderen los staan. Dit is de tijd om een stevig duwkarretje te kopen.

Zorg dat de meubels stabiel zijn en niet om kunnen vallen.

Dreumes 1-2 jaar

Je kind zal zich steeds verder ontwikkelen. De eerste wiebelige stapjes worden stabieler en je kindje zal steeds meer zelfvertrouwen krijgen om de wereld verder te ontdekken.

Geen zorgen als je kind met 18 maand nog niet loopt. Ga naar het consultatiebureau, laat je geruststellen en kijk hoe je de baby kan stimuleren om zich verder te ontwikkelen.

Peuter 2 jaar

Het lopen is nu zekerder geworden. Kind kan ook rennen, tegen een bal schoppen en met bal gooien. Je kind kan nu ook zelf eten.

Laat je kind nu ook zoveel mogelijk zelf lopen. Gebruik de kinderwagen zo min mogelijk. Laat hem zoveel mogelijk zelf doen, ook al knoeit hij natuurlijk nog met zijn eten.

Peuter 3 jaar

Kan op 1 been staan, op de tenen lopen, springt met 2 benen en land op vlakke voeten, kan tijdens het rennen van richting veranderen.

Voor de ontwikkeling van de voeten van je kind is het belangrijk, dat goede passende en  soepele schoenen draagt en vaak op blote voeten of sokken loopt. 

Kleuter 4-5 jaar

Heeft nu een goede lichaamsbeheersing, plezier in hollen, klimmen, kan ook al hinkelen en bal vangen.

Kinderen van deze leeftijd vinden peuter en kleutergym erg leuk. Ze krijgen al een wedstrijdgevoel, willen graag winnen.

5 jaar en ouder

Kan touwtje springen, goed gericht vangen en gooien. Imiteert  bewegingen van volwassenen.

Stimuleer je kleuter om buiten te spelen, zodat hij risicovol kan spelen. Zie mijn blog: buitenspelen.

 

 touwtje springen

Motorische ontwikkeling schoolkind

Onderzoekers hebben bij 16.000 basisschoolleerlingen tussen de 6 en 11 jaar de MQ-scan (Motorische QuotiĂ«nt) afgenomen. Tijdens een parcours waarbij de kinderen onder andere moeten rennen, springen en gooien, is hun motoriek gemeten. Die blijkt in 23,5 procent van de gevallen onvoldoende te zijn en dat is zorgelijk, stellen de onderzoekers. “Als je iets niet goed kan, dan zul je er uiteindelijk mee stoppen”, zegt onderzoeker en voormalig topsporter Ruben Houkes aan RTL Nieuws. Dus de motorische ontwikkeling schiet bij een kwart van de schoolkinderen tekort, volgens vakblad Vroeg.

Motorische ontwikkeling en buitenspelen

Wat kunnen kinderen doen tijdens het buitenspelen: Voetballen, hinkelen, touwtje springen, tikspellen, verstoppen, ballen, hutten bouwen, in de zandbak spelen, enzovoort. Je ziet dit alles je kind zal uitdagen te bewegen op verschillende manieren en dus de grove motoriek verder zal ontwikkelen. Zie: Buitenspeelgoed voor alle leeftijden.

Motorische ontwikkeling stimuleren

motorische ontwikkeling meisje op loopfietsje

Het stimuleren van de motorische ontwikkeling begint al vanaf het begin, als je kind een baby is. Ook al is je kind lief en tevreden in de kinderstoel, is het goed om voor afwisseling te zorgen: een uurtje in de box, half uurtje op een kleed in de kamer, poosje op schoot, poosje in de kinderstoel enz. Langzamerhand wordt de ruimte steeds groter voor je kind; de keuken, de woonkamer, de eigen slaapkamer, buiten in de tuin of het park en natuurlijk de kinderopvang of de school.

Met ruimte bedoel ik ook, ruimte in figuurlijk zin: probeer ze zelf te laten ontdekken. soms worden kinderen boos, omdat iets nog niet lukt, maar laat de baby, dreumes, peuter en kleuter alstublieft de ruimte om dingen zelf te doen. Help niet te snel en wees niet te bang, kinderen leren door vallen en opstaan. 

Help mij het zelf te doen.

‘ Maria Montessori’

Wat we wel moeten doen is ze observeren, stimuleren en motiveren. Kijk naar hun spel, waar zijn ze mee bezig, wat kunnen ze al goed en wat hebben ze nodig in deze specifieke periode om zich verder te ontwikkelen. Er is perfect speelgoed te koop, hierover vertel ik u later meer, maar ook 2de hands karretjes en fietsjes kunnen goed gebruikt worden, mits ze veilig zijn. Misschien ben je handig en vind je het leuk iets voor je kind te maken.

Speelgoed motorische ontwikkeling per leeftijd

Loop/ duwwagen

Als baby’s hun eerste stapjes gaan zetten, hebben ze hulp nodig om hun evenwicht te bewaren en te verbeteren. Ook moet de coördinatie tussen de spieren en de hersenen nog verder ontwikkelen. Dit gebeurd door vallen en weer opstaan. Als je kind zich optrekt en bijvoorbeeld langs de tafel wat stapjes gaat maken, is het tijd voor een loop/duwkarretje. Let erop dat dit van veilig materiaal gemaakt is, stevig en zwaar genoeg is, zodat je kind erop kan leunen. Veel van deze duwkarretjes hebben een bak, waarin de kinderen spulletjes kunnen doen, die ze mee willen nemen. Soms wordt zo’n karretje gebruikt als poppenwagen, dan weer als boodschappenwagen. Dit karretje heeft rubber om de wielen, zodat het geen krassen maakt en ook geen lawaai.

Deze loopauto kan gebruikt worden als duwkar en als loopauto. loopauto heeft extra brede wielen voor extra stabiliteit en met de handige duwstang achterop de loopauto kan er vastgehouden worden als de eerste stapjes worden gezet. De zitting kan omhoog zodat er allerlei speeltjes in de opslagruimte eronder kunnen worden meegenomen.

Driewieler

De volgende stap is het zelf leren trappen. Deze vaardigheid zullen we de peuters moeten leren. Ook dit leren ze natuurlijk door oefening. Als ze de beschikking hebben over een goede driewieler, zoals deze zullen ze het leuk vinden om te oefenen en het dus snel leren. In eerste instantie kan je kindje op de driewieler zitten en kan je deze met de duwstang besturen. Later als hij wat ouder is, zal hij met de antislip trappers zelf hiermee kunnen fietsen en er eindeloos mee buiten kunnen spelen om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Loopfiets

Dit is een kleine loopfiets, zonder trappers. Uw kind oefent hier zijn evenwicht en ontwikkelt het hanteren van het stuur. De wereld gaat voor hem open als hij dit beheerst. Hij houdt je makkelijk bij als jullie samen een stukje gaan wandelen, of samen de hond uit gaan laten. Het zadel is in hoogte verstelbaar, want je peuter moet makkelijk met zijn voeten bij de grond kunnen om te remmen.

Kinderfietsje

Deze mooie 12 inch fiets is de ideale fiets om mee te leren fietsen.
Het zadel en stuur zijn in hoogte verstelbaar dus passend voor elk kind in de leeftijd van 2 tot 4 jaar.
Als de zijwielen niet meer nodig zijn, zijn deze makkelijk te demonteren. Het fietsje is niet te hoog, zodat je kind makkelijk met zijn voeten bij de grond kan, als hij even zijn evenwicht verliest.

Rijdend speelgoed voor de oudere kinderen

Deze boards vind ik juist ook handig, omdat je ze makkelijk mee kan nemen. Ze zien er mooi uit en ze zijn van sterk materiaal gemaakt.

Deze stunt step is zeer geschikt voor coole tricks en moves in de halfpipe en is extra verstevigd voor stabiele sprongen en landingen! De nieuwe XY-12 van HUDORA is zeer slijtvast en is gemaakt van hoogwaardig aluminium (T6). Voor de veiligheid is de step voorzien van een voetrem aan de achterzijde. Het extra brede ‘BMX’ stuur is verstevigd en voorzien van stootdoppen. De stevige rubberen handgrepen zorgen voor extra grip. 

Rijdend speelgoed is belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je kind

  • Ontwikkelen van evenwicht. Balans is nodig voor het lopen en later het echte fietsen.
  • Ontwikkelen van  motorische ontwikkeling. Je kind moet niet alleen in evenwicht blijven, maar zich ondertussen ook vooruit bewegen.
  • Ontwikkelen van inschattingsvermogen. voor als je kindje later zelf de straat op gaat is het belangrijk dat het leert om afstand en snelheid in te schatten, zodat hij leert wanneer te remmen of een bocht te maken. Dit is een belangrijk stukje van zijn lichaamsbewustzijn. 
  • Tot slot, zeker niet onbelangrijk: Je kind zal veel energie kwijt kunnen door te spelen met rijdend speelgoed.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carriĂšre als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.