Wanneer gaat een baby kruipen?

Last update:
wanneer gaat een baby kruipen

Wanneer gaat een baby kruipen?

Veel ouders van pasgeboren baby’s vragen zich af: Wanneer gaat mijn baby kruipen, of wanneer gaat mijn baby zitten en ook wanneer gaat mijn baby staan en lopen?

In het 1ste jaar ontwikkelt je baby zich ontzettend snel. Ook op motorisch gebied gebeurt er heel veel in dit jaar: omrollen, tijgeren, zitten, kruipen, staan en lopen. Deze ontwikkelingen komen vanuit je kind, maar je moet ze hiervoor wel de gelegenheid geven en ook uitdagen.

Waarom is kruipen belangrijk?

Het kruipen is een belangrijke periode in de ontwikkeling van een baby. Als een kind niet of bijna niet gekropen heeft, kan hij rond de leeftijd van 5 jaar en ouder problemen krijgen. Dit valt op school bijvoorbeeld op met: stilzitten, concentreren, handen samen laten werken, overschrijven van het bord enzovoort. Kijkopontwikkeling.nl

Kruipen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Kinderen die niet gekropen hebben, kunnen – wanneer zij de schoolleeftijd bereiken of op nog latere leeftijd – problemen ervaren met allerlei taken uit het dagelijkse leven.

Niet ieder kind dat het kruipen overslaat zal deze problemen krijgen.  

Wat gaat er aan kruipen vooraf:

Als je baby een half jaar is, begint hij wat mobieler te worden. Eerst draait hij rondjes om zijn as. Op deze manier wordt zijn wereld al een stuk groter. Daarna begint het ‘tijgeren’. Misschien beweegt hij eerst achteruit, maar daarna zal hij zich snel de kunst eigen maken om vooruit te tijgeren. Het is belangrijk om nu je huis babyproof te hebben! Je baby zal nu ook gaan zitten. Zo oefent hij zijn spieren, evenwicht, het in balans houden van zijn hoofd en zijn romp. Ook zal hij zijn knieën onder zijn lichaam gaan doen. Sommige kinderen kruipen nog een periode op deze manier: met de billen omhoog als een beer. Andere kinderen wiebelen eerst een periode van voor naar achter in deze houding. Na veel mislukte pogingen en oefeningen zal je baby steeds sterker worden en uiteindelijk gaan kruipen.

Over het algemeen leren baby’s kruipen tussen de 7 en 10 maanden. Als je baby wat later is, kan  kan je hem uitdagen met enkele oefeningen die je verder in dit blog kan lezen. Heb je zorgen hierover, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Zo leert je baby kruipen:

kruipen. baby tijgert en zwaait

De baby…….

  • steunt op handen en knieën.
  • houdt zich op deze manier in balans
  • laat armen en benen samenwerken
  • moet met zijn linker- en rechterhersenhelft samen gaan werken om te kruipen, want zijn linker hand en rechter knie gaan gelijk naar voren.
  • houdt zijn hoofd in evenwicht en beweegt met zijn hoofd
  • kijkt met zijn ogen naar het doel 
  • focust zich op het speelgoedje  (doel) en kruipt ernaartoe
  • steekt zijn handje uit om het speelgoedje te onderzoeken. 
  • gaat liggen of zitten en spelen. 

Baby kruipt niet

Niet alle baby’s gaan uit zichzelf kruipen. Sommige baby gaan zich bewegen vanuit het zitten. Ze schuiven zo op hun billen de hele kamer door. Anderen trekken zich al heel snel op tot staan en lopen zo langs meubels om zo al heel vroeg tot lopen te komen. Ze slaan dus de periode van kruipen over. Andere kinderen slaan de kruip-periode over, omdat ze tevreden zijn als ze liggen of zitten. Ze worden niet snel uitgedaagd om te gaan kruipen en slaan deze belangrijke periode over. Ze zullen misschien ook laat zijn met staan en lopen.

Kruipen baby stimuleren

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar we moeten onze kinderen wel uitdagen om zich te ontwikkelen.

Tips om het kruipen van je baby te stimuleren:

  • Leg je baby regelmatig op de buik, zodat hij zijn spieren kan trainen. Houdt hem wel altijd in de gaten in deze houding, soms wordt je kindje te moe.
  • Laat hem regelmatig uit de box op de grond liggen, zo maak je de wereld groter voor hem.
  • Zet hem niet teveel in een wipstoel, zo oefent hij zijn spieren een stuk minder.
  • Soms zit je baby al stevig, voordat hij gaat kruipen. Leg hem dan toch regelmatig op de buik op een vloerkleed, zodat hij uitgenodigd wordt om het kruipen te oefenen.
  • Doe je baby een fijne zachte lange broek aan. In de zomer heeft je baby misschien blote beentjes. Je begrijpt dat het kruipen zeer kan doen met blote knieën. 
  • Een stevig vloerkleed geeft je baby wat houvast. Een dekentje uit de box glijdt met je kindje mee, als het probeert vooruit te komen.
  • Leg een rammelaar of iets dergelijks net buiten zijn bereik, zodat hij moeite zal doen om het te pakken. Het speelgoed moet niet te ver liggen, zodat je baby zijn aandacht verliest. Hij moet het af en toe kunnen pakken.
  • Als hij iets getijgerd of gekropen heeft laat dan weten dat je blij bent, door blij te doen, in de handen te klappen en dergelijke.
  • Hoe leuk is het om samen met je baby op de grond te liggen en samen proberen te kruipen. Of ga tegenover je baby zitten. Roep hem en spreidt je armen, zodat je hem uitnodigt bij je te komen
  • Zet een spiegeltje een stukje bij je baby vandaan, maar wel zo dat hij zichzelf kan zien. Hij zal nieuwsgierig zijn en proberen er naar toe te kruipen.
  • Je kan je kindje een beetje helpen door zijn beentjes wat vast te houden als hij zich af wil zetten en je ziet dat hij telkens wegglijdt.
  • Stop met oefenen als je ziet dat je baby moe wordt. Deze oefeningen moeten voor je kind een spelletje zijn. 
  • Ieder kind ontwikkelt in een ander tempo, zorg dat je baby en jij niet gefrustreerd raken 

Deze rammelaar heel felle kleurtjes en zal je baby zeker uitnodigen om te gaan ontdekken.

Dankzij deze leuke en veilige speelspiegel leert je kindje zijn reflectie en de wereld op een leuke manier kennen. Erbij zit een afneembare visrammelaar. Deze spiegel is in de auto te bevestigen en je kan de spiegel neerzetten in de box of op de grond.

Is je huis babyproof?

Je moet zorgen dat je huis veilig is al voordat je baby gaat kruipen. Het is nog beter om meteen je huis babyproef te maken voor als je kind kan lopen.

Ga zelf eens op de grond liggen en zitten en kijk goed rond. Zie je tafelkleedjes, waar je baby aan kan gaan trekken? Zie je stekkers, stopcontacten en snoeren? Heeft de hond een rustig plekje, waar je baby niet bij kan komen? Kan je kind ergens opklimmen, waar hij ook vanaf kan vallen? Staan de kasten vastgeschroefd tegen de muur? Waar staan de schoonmaakmiddelen? Controleer huisgenoten m.b.t. het rond laten slingeren van spullen, denk aan kleine batterijen, klein speelgoed, zoals lego. Staat de box nu in de laagste stand?

Er is gelukkig veel te koop om je huis babyproof te maken, maar je zal toch altijd ook goed moeten opletten. Helemaal veilig is niet mogelijk, er kan altijd iets gebeuren.

Dit traphekje kan je passend maken voor iedere trap. Natuurlijk kan je het ook gebruiken om bv de keuken af te schermen.

Scherpe hoeken van salontafel, tv kast ed. kunnen veilig gemaakt worden met deze zachte hoekjes.

Er zijn ook complete sets te koop, waar alles in zit om je huis veilig voor je kind te maken.

Vingers tussen de deur kan je makkelijk en goedkoop voorkomen met deze leuke dieren.

Is de slaapkamer van je kind veilig?

Je baby kan zich misschien al optrekken aan de spijlen van zijn bedje, zonder dat jij dat weet. Er zijn baby’s die dan ook al snel uit het bed kunnen klimmen. Sommigen laten zich er zelfs uitvallen om op ontdekkingstocht te gaan. Dus….. ook in de slaapkamer van je kind moet alles veilig zijn.

Met een babyfoon met beeldscherm kan je je kindje altijd in de gaten houden. Hoor je iets? Kijk op het beeldscherm om te zien wat hij doet. Deze beeldbabyfoon heeft zelfs een terugspreekfunctie, zodat je niet iedere keer naar boven moet.

Oefeningen voor als je baby al een beetje kan kruipen:

kruipen. baby kruipt door tunnel
  • Maak een tunnel door uit een stevige kartonnen doos de bodem te halen. Maak zo een hindernisbaan met de stoelen en de tafel.
  • Laat je baby over kussens en dekens kruipen.
  • Laat je kindje achter jou aan kruipen, terwijl jullie samen door de kamer gaan. Probeer of hij het ook snapt als hij voorop mag. Vaak is dat lachen!
  • Kruipbal: Rol een zachte bal langzaam door de kamer, als je baby er achteraan kruipt, stimuleer hem dan om de bal weer weg te duwen.

Deze sensopatische bal heeft vele voordelen. Voor baby’s is het een fijne zachte bal, die uitnodigt om er naar toe te kruipen en weer weer te duwen.

  • ‘s Zomers kan je baby natuurlijk op het gras, door het zand, of door de modder kruipen.
  • Speel zelf een brug door in spreidstand te staan of nog leuker op handen en voeten te zitten. Als de brug omvalt kan je baby op je buik kruipen en kunnen jullie heerlijk samen knuffelen. 

Blijf bij deze spelletjes om toezicht te houden of mee te spelen, maar laat je baby niet alleen, omdat hij snel moe kan worden.

Babykalender motoriek: tijgeren en kruipen


1 / 2 maandDe baby kan zijn hoofdje al een beetje optillen in buikligging. Zo kan hij goed naar voren kijken. De baby maakt ook trappel- en zwaaibewegingen.Leg je kindje een paar keer per dag op de buik, zodat hij zijn spieren kan oefenen. Blijf hier wel bij!
3 / 4 maandDe baby kan op de buik al een poosje zijn hoofd en borst o tillen. Op de rug kan hij eventjes zijn hoofd optillen.Hij begint om te rollen, eerst van zijn zij naar de rug.  Mijn steun kan het kindje blijven zitten en zijn hoofdje rechtop houden.Leg fel gekleurde doekjes en rammelaars bij hem. Ook kan je hem nu wat in het handje geven. Laat hem niet te lang zitten.
5 / 6 maandOp zijn buik tilt hij nu armen en benen samen omhoog ( vliegtuigje). Hij kan iets met 2 handen pakken, vasthouden en van de ene hand naar de andere overpakken. Je kan hem helpen door hem aan de armpjes vast te houden tot zitten te komen, Kan even alleen zitten. Op de buik liggend trekt hij een been bij ( voorstadium van kruipen). Leg hem vaker op de buik. Ook als hij al stevig zit! Geef hem aan speelgoed iets vertrouwds, bijvoorbeeld knuffel, maar daag hem ook uit door het speelgoed af te wisselen. Leg soms een rammelaar iets buiten zijn bereik en kijk of hij probeert erbij te komen.
7 /8 maandOp de buik kan de baby zich met zijn handen opdrukken. Zo begint het tijgeren. Hij kan nu in beide handjes iets vasthouden, slaat ermee op de tafel, of gooit het uit de kinderstoel.Ga door met het uitdagen, door speelgoed of een spiegel net buiten zijn bereik te zetten. (Bij de spiegel blijf je er natuurlijk bij.) Speel met hem op de grond. Blijf geduldig meespelen door zijn speeltjes telkens op te rapen.
9 / 10 maandDe knieën worden onder het lichaam geplaatst. Soms kruipt de baby eerst op deze manier, als een beer. Later zal hij op handen en voeten gaan kruipen. Nu zal het kindje een grote groeispurt maken. Hij zal graag op zijn voeten staan met steun en misschien al stapbewegingen maken.De wereld van je kind wordt nu enorm veel groter. Hij wordt uitgedaagd door alles wat hij ziet en hoort. Hij kan hierdoor een periode moeilijker slapen. Biedt hem regelmatig momenten van rust aan met bijvoorbeeld het samen kijken van prentenboekjes, samen liedjes zingen en op schoot te knuffelen.
11 / 12 maandHet kind zal goed en snel kunnen kruipen, zichzelf kunnen optrekken tot staan.Zorg dat je huis babyproof is!!!
kruipen Dreumes kruipt de trap op

De komende tijd zal je kind, hij kruipen, zitten, staan en lopen verder oefenen en ontwikkelen. Ieder kind in zijn eigen tempo.

Als je baby een groeispurt heeft, een periode dat zijn ontwikkeling heel snel gaat, kan het zijn dat hij een tijdje moeilijk in slaap komt, of ’s nachts wakker wordt. Zie mijn blog: slaapproblemen.


Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.