Wanneer gaat een baby zitten?

Last update:
wanneer gaat een baby zitten

Wanneer gaat een baby zitten?

Als vader of moeder van een baby geniet je dagelijks van je kindje. Iedere dag ontwikkelt je baby zich razendsnel. Maar….wanneer gaat een baby zitten? Net als de ontwikkeling van kruipen, staan en lopen zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van het zitten.

Wat gaat er aan zitten vooraf?

De baby moet:

  • Spierkracht ontwikkelen om met de zwaartekracht om te gaan.
  • Verbindingen maken tussen hersencellen en bewegingsfuncties aan hersencellen geven. De hersenen moeten het lichaam aansturen.
  • Zichzelf oriënteren ten opzichte van de ruimte.
  • Bewegingen herhalen, die werken.

Er gaat een hele periode van ontwikkeling en training door vallen en opstaan vooraf aan het zelfstandig zitten.

Wanneer kan een baby zelfstandig zitten?

wanneer gaat een baby zitten. Baby zit op kleed te spelen.

Als je baby kan zitten, zal hij de wereld vanuit een ander oogpunt bekijken. Eerst lag hij op de rug of buik, tijgerde of kroop rond en trainde zo zijn nek- , rug-, buikspieren en zijn evenwicht. Rond de 7, 8,  9 maanden zal je kindje zoveel geoefend hebben dat hij kan zitten. Hij zal zich trainen om vanuit lighouding tot zitten te komen. Sommige kinderen trekken zich op te staan en laten zich dan op de billetjes ploffen. De meesten zullen zich vanuit buikligging optrekken tot zitten. Dit is het echte zelfstandig zitten! Nu zal je kindje naar een speelgoedje kruipen, hier gaan zitten, het speeltje pakken en verder gaan ontdekken. De wereld is weer groter geworden voor je kind, weer een grote sprong in de ontwikkeling. 

Hoe help je de baby om te leren zitten?

Leren zitten is een hele kunst. Geef je kind de ruimte om zich te ontwikkelen en stimuleer hem, daar waar nodig is.

  • Laat je baby veel op de rug en op de buik liggen, zo traint hij zijn spieren die hem sterk moeten maken voor het zelfstandig zitten.
  • Vaak vindt je baby het leuk om zich aan je handen op te trekken. Bijvoorbeeld na het verschonen op de commode. Let op: als je baby zijn nek nog niet sterk genoeg heeft, zal zijn hoofdje wat hangen. Stop dan met deze oefening en wacht daar nog enkele weken mee.
  • Laat je baby zo min mogelijk in een maxicosi, wipstoeltje of autostoeltje zitten/ liggen. Dit beperkt zijn ontwikkeling.
  • Speel samen met je kindje op de grond. Laat hem op je schoot even tegen je aan zitten, bekijk samen een prentenboekje. Dit zijn kostbare momenten, die erg leerzaam zijn voor je baby.

Gevaar van te vroeg zitten

Als je kindje nog niet voldoende ontwikkelt is om zelfstandig te zitten, is het niet goed om hem een langere tijd in zithouding te houden. De rug zal inzakken, omdat de spieren rond de wervelkolom nog niet sterk genoeg zijn. Als je toch je kind te vroeg en te lang laat zitten, kan hij later moeite hebben met rechtop zitten, omdat de ronde rug een gewoonte geworden is.

Kinderen die te vroeg zittend worden neergezet, zullen misschien niet tot tijgeren en kruipen komen, maar op de billen gaan schuiven om vooruit te komen. Het zou dan kunnen zijn dat het niet- kruipen een probleem kan gaan geven op de basisschool..

Wanneer mag een baby in een wipstoeltje?

De wipstoel is de eerste stoel van je kind. Je kind mag al in de wipstoel liggen als het een paar weken oud is. Deze moet dan in de laagste stand staan, zodat de rug van je kindje niet belast wordt. Denk erom dat je altijd de gordel gebruikt. De meeste wipstoeltjes zijn verstelbaar tot min of meer zithouding. Ook hier geldt weer, laat je kind pas zitten, wanneer het zover ontwikkeld is, dat zijn rug recht blijft. Je kunt de wipstoel gebruiken tot je kind 6 à 9 maanden oud is of 9 kilo weegt.

Als je baby in de wipstoel zit, heb jij je handen even vrij en kun je toch dicht bij elkaar zijn. Je kind zal zo kunnen rondkijken en met zijn handjes met een speeltje kunnen spelen. Als je baby tevreden is in een wipstoeltje, is het gevaar dat hij er teveel en te lang in zit of ligt. Je begrijpt dat de bewegingsvrijheid beperkt is. Laat hem beslist niet langer dan 2 uurtjes verdeeld over de dag in een wipstoeltje en Maxi-Cosi. Laat hem het grootste gedeelte van de dag in de box of op de grond liggen, zodat hij zich goed kan trainen en ontwikkelen.

Het volgende wipstoeltje is een heerlijk zacht, terwijl het je kindje goed beschermd. Het stoeltje heeft verschillende mogelijkheden, doordat het op de bijbehorende kinderstoel en op een verend frame geklikt kan worden. Zo is je baby al direct een onderdeel van het gezin.

Wanneer kan een baby zitten in een kinderstoel?

Als je kindje goed rechtop kan zitten, kan hij in een kinderstoel. Als hij nog niet goed stevig zit kan je een verkleiner gebruiken, die de ruimte waar je baby zit, wat kleiner maakt en op deze manier steun aan alle kanten geeft. Gebruik nu de kinderstoel alleen voor het voeren van je baby. Het is niet goed voor de rug van je baby dat hij nu de hele maaltijd van het gezin in de kinderstoel zit.

Als je kind groter, ouder en steviger wordt kan de verkleiner eruit en heb je nog jaren plezier van deze stoel. Maak altijd de gordel vast, 94% van het vallen uit de kinderstoel komt doordat de gordel niet vast zat.  Koop een goede kinderstoel die stevig is, die een rechte rugleuning heeft, die geen onderdelen heeft waar vingertjes tussen beklemd kunnen raken, of scherpe onderdelen heeft. Er zijn ook tafelhangstoeltjes te koop. Deze zijn niet geschikt voor elk soort tafelblad. Controleer iedere keer de stabiliteit voor gebruik.

Deze kinderstoel is stabiel en heeft veel mogelijkheden. Als je baby een peuter is geworden kan je de stoel ombouwen tot een handige meegroeistoel, waarop je kindje op goede hoogte aan tafel kan zitten.

Wanneer kan een baby mee op de fiets?

In Nederland is de fiets niet weg te denken in het verkeer. Vaak is het veel handiger om even ergens naar toe te gaan met de fiets, dan met de auto. Maar wanneer en hoe kan je baby veilig mee op de fiets?

Je baby mee in een draagzak op de fiets is beslist onveilig. Je kindje is op geen enkele manier beschermd bij een val of ander ongeluk.

Als je baby zijn hoofdje al wel rechtop kan houden, maar nog niet zelfstandig kan zitten kan hij veilig in een autostoeltje op de fiets vervoerd worden. Het autostoeltje kan in een bakfiets bevestigd worden, of op een speciale bagagedrager achterop de fiets.

  • Zorg dat er voldoende demping is van schokken en trillingen.
  • Maak het stoeltje vast met speciale gordels en maak altijd de baby vast met de gordels van het stoeltje.
  • Maak geen lange fietstochten, houd je kindje goed in de gaten en neem een pauze, om je baby even op de arm te houden als het zich niet meer prettig voelt.

Wanneer kan een baby in een fietsstoeltje?

Als een baby zelfstandig kan gaan zitten, kan hij in een fietsstoeltje aan het stuur vervoerd worden. Kies een route die ook voor je kind aangenaam is. Fietsen op een fijne asfaltweg is comfortabeler voor je baby dan een klinkerweg, of een weg met veel drempels. Hoe leuk is het om op een mooie lentedag te fietsen en je kindje te wijzen op de bloesem, bloemetjes en misschien wel schapen met lammetjes die jullie onderweg tegen komen.

Zorg dat jezelf een goede, stevige fiets hebt, waarvan het zadel niet te hoog staat. Je moet goed met de voeten bij de grond kunnen. Er zijn speciale moederfietsen, waarbij er ook voldoende ruimte tussen het zadel en het stuur is, zodat jezelf goed kan zitten en afstappen.

Dit is een ideale moederfiets Je kan gemakkelijk opstappen door de extra lage instap. Bovendien is de fiets perfect om een kinderzitje voorop en/of achterop deze fiets te bevestigen. Achterop wordt overigens ook de gelegenheid geboden om fietstassen te plaatsen om zo ook op de fiets eenvoudig een boodschapje te kunnen doen. De fiets heeft 3 versnellingen.

Babykalender motoriek: zitten

Wanneer gaat een baby zitten?

1 / 2 maandDe baby kan zijn hoofdje al een beetje optillen in buikligging. Zo kan hij goed naar voren kijken. De baby maakt ook trappel- en zwaaibewegingen.De baby mag in rugligging, in een wipstoeltje in de platste stand, in de gordel. Leg je kindje een paar keer per dag op de buik, zodat hij zijn spieren kan oefenen. Blijf hier wel bij!Je kindje vindt het fijn om bij je in bijvoorbeeld een wipstoeltje te zitten/liggen. Doe dit niet te lang, hij oefent op deze manier zijn spieren onvoldoende.
3 / 4 maandDe baby kan op de buik al een poosje zijn hoofd en borst optillen. Op de rug kan hij eventjes zijn hoofd optillen. Hij begint om te rollen, eerst van zijn zij naar de rug.  Mijn steun kan het kindje zitten met een ronde rug..Leg fel gekleurde doekjes en rammelaars bij hem. Ook kan je hem nu wat in het handje geven. Laat hem niet te lang zitten, zijn wervelkolom en spieren zijn nog niet sterk genoeg.
5 / 6 maandZit in de kinderstoel met een verkleiner. Je kan hem helpen door hem aan de armpjes vast te houden om  tot zitten te komen. In de kinderstoel alleen om hem een hapje te geven. Geen lange periodes achter elkaar. Ook nu de baby nog de meeste tijd op de buik of op de rug in de box of op de grond leggen. 
7 /8 maandDe baby blijft zitten, wanneer hij neergezet wordt. Hij heeft de rug recht, maar de onderste wervels nog rond. Hij kan nu in beide handjes iets vasthouden, slaat ermee op de tafel, of gooit het uit de kinderstoel.Blijf geduldig meespelen door zijn speeltjes telkens op te rapenMaar speel nog steeds veel met hem op de grond.
9 / 10 maandDe baby kan nu eventjes los zitten zonder extra steun.Zijn evenwicht is al zo goed ontwikkeld dat hij zijn hoofdje in balans kan houden. Als hij omvalt, kan hij nog niet zelf weer gaan zitten. Nu zal het kindje een grote groeispurt maken. Hij zal graag op zijn voeten staan met steun en misschien al stapbewegingen maken.De wereld van je kind wordt nu enorm veel groter. Hij wordt uitgedaagd door alles wat hij ziet en hoort. Hij kan hierdoor een periode moeilijker slapen. Biedt hem regelmatig momenten van rust aan met bijvoorbeeld het samen kijken van prentenboekjes, samen liedjes zingen en op schoot te knuffelen.
11 / 12 maandDe baby zit nu stevig op zijn billen. Hij heeft zijn benen meestal niet nodig voor steun. Hij kan zelf gaan zitten door op de buik te rollen en zich aan iets op te trekken. Help hem niet te snel om tot zitten te komen. Door te oefenen traint hij zijn spieren en evenwicht. Zorg dat je huis babyproof is!!!

Als je twijfelt over de ontwikkeling van je kind kan je met alle vragen terecht bij het consultatiebureau.

wanneer gaat een baby zitten. Baby zit op het strand

Zorg dat je huis echt veilig is voor je baby, want soms kan hij al meer dan je denkt!

De komende tijd zal je kind zich verder oefenen in het zelfstandig zitten, kruipen, optrekken, staan en lopen., hij kruipen, zitten, staan en lopen.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Foto van auteur

SCHRIJVER

Ik ben Lisa een moeder van drie volwassen kinderen, oma van twee kleinkinderen en ervaren kleuterlerares met meer dan 30 jaar ervaring in de klas. Mijn passie voor onderwijs en mijn liefde voor kinderen heeft me geleid naar een carrière als leraar bij de kleuters. In al die jaren voor de klas heb ik gezien hoe belangrijk een stevige basis is voor de toekomstige groei en ontwikkeling van kinderen.